• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

IP waarde

De term IP waarde komt veel voor bij badkamerverlichting, wat houdt het in en welk armatuur mag ik toepassen in de badkamer?

De afkorting IP staat voor ‘Ingress Protection’ en geeft naast de eigenschappen van een armatuur in verschillende omgevingseisen ook de bescherming bij installatie en gebruikt weer. In het kort komt het hier op neer: De IP waarde bestaat uit 2 cijfers waarbij het 1e cijfer aangeeft in welke mate er stof in het armatuur kan dringen en het 2e cijfer geeft aan in welke mate er vloeistof binnen kan dringen in het armatuur. Dus hoe hoger de IP waarde des te "dichter" is het badkamer armatuur.

Maar op welke plek moet er een armatuur met een bepaalde IP waarde gemonteerd worden?

 

 


 

Zone 1: In deze zone mogen armaturen gemonteerd worden met minimaal IP67

Zone 2: Alleen geschikt voor wandlampen en plafondlampen met een IP waarde van minimaal IP44

Zone 3: (donker grijze gedeelte op de tekening): Dit is de meest gebruikte zone en daar mogen armaturen die minimaal een IP waarde hebben van IP21

In een badkamer mogen er dus badkamerlampen of inbouwspots gemonteerd worden met een minimale IP waarde van IP21 mits deze niet geplaats worden boven de douche of boven het bad. Bij Lamponline heeft u de keuze uit een groot assortiment badkamerlampen, deze badkamerverlichting wordt onderverdeeld in badkamer wandlampen en badkamer plafondlampen. Al deze badkamerverlichting is geschikt voor de badkamer en ook de materiaal keuzes zijn zodanig dat deze duurzaam gebruikt kunnen worden. Buiten de badkamer wandlampen en badkamer plafondlampen heeft Lamponline een collectie badkamer inbouwspots die geschikt zijn in een vochtige ruimte waarvan tegenwoordig de meeste zijn voorzien van LED lichtbronnen.