Gratis verzending vanaf € 34,95
Megastores in Almere en Zaandam
Klanten geven ons een 4.5/5
0
0
Gratis verzending vanaf € 34,95
Megastores in Almere en Zaandam
Klanten geven ons een 4.5/5

IP waarde

Update: September 2022

De term IP waarde komt veel voor bij badkamerverlichting, wat houdt het in en welk armatuur mag ik toepassen in de badkamer?

De afkorting IP staat voor ‘Ingress Protection’ en geeft naast de eigenschappen van een armatuur in verschillende omgevingseisen ook de bescherming bij installatie en gebruikt weer. In het kort komt het hier op neer: De IP waarde bestaat uit 2 cijfers waarbij het 1e cijfer aangeeft in welke mate er stof in het armatuur kan dringen en het 2e cijfer geeft aan in welke mate er vloeistof binnen kan dringen in het armatuur. Dus hoe hoger de IP waarde des te "dichter" is het badkamer armatuur.

In de badkamer mogen alleen armaturen gebruikt worden volgends deze klassen:

- Klasse I: Geaarde (230V)- armaturen die een aarde aansluiting hebben voor de groen gele draad uit het plafond.
- Klasse II: Dubbel geïsoleerd armaturen (230V): Dit zijn vaak lampen die alleen gemaakt zijn van kunststof en hierdoor geen aarde aansluiting.
- Klasse III: Extra lage veiligheidsspanning. Verlichting met een transformator op lage (veilige) spanning.

Maar op welke plek moet er een armatuurmet een bepaalde IP waarde gemonteerd worden?

 

Zones badkamer Lamponline.nl

 

Zone 0: Dit is de ruimte in de badkuip of douchbak. Gebruik hier armaturen met minimaal IP67

Zone 1: Dit is de ruimte boven de douchebak of bad tot 2,25 meter hoogte. In deze zone mogen armaturen gemonteerd worden met minimaal IP65

Zone 2: Dit is de ruimte wat met een straal van 60 cm om het bad, de douche of de kranen loopt (tot 2,25 meter). Deze zone is alleen geschikt voor verlichting met een IP waarde van minimaal IP44

De rest van de ruimte (grijze gedeelte op de tekening) daar hoeven de armaturen niet aan een IP waarde te voldoen.

Volgends de normering NEN 1010 mogen in een badkamer badkamerlampen of inbouwspots gemonteerd worden met elke IP waarde mits deze geplaatst worden boven de 2.25 meter. Het beste is wel om verlichting te kiezen die goed bestand is tegen vocht ivm roest vorming of corroderen. Bij Lamponline heeft u de keuze uit een groot assortiment badkamerlampen, deze badkamerverlichting wordt onderverdeeld in badkamer wandlampen en badkamer plafondlampen. Al deze badkamerverlichting is geschikt voor de badkamer en ook de materiaal keuzes zijn zodanig dat deze duurzaam gebruikt kunnen worden. Buiten de badkamer wandlampen en badkamer plafondlampen heeft Lamponline een collectie badkamer inbouwspots die geschikt zijn in een vochtige ruimte waarvan tegenwoordig de meeste zijn voorzien van LED lichtbronnen.

Vragen:

Mag een railsysteem gemonteerd worden in een badkamer? Als de rails in de klasse 1, 2 of 3 valt en hoger dan 2,25 meter gemonteerd wordt mag deze gemonteerd worden. Wij raden het wel af. Omdat een railsysteem schuivende onderdelen heeft en de verbindingen behoorlijk gevoelig zijn ontstaan er vaak snel problemen. Ook kan er snel roestvorming ontstaan.

Mag ik een metalen plafondlamp ophangen in de badkamer? Als de plafondlamp in de klasse 1,2 of 3 valt en hoger dan 2,25 meter gemonteerd wordt mag deze gemonteerd worden. Als het geen badkamer lamp is (bij de term badkamerlamp bedoelen we armaturen met een IP waarde van minimaal IP21 en te vinden in de categorie badkamerlampen) is de kans wel groot dat het metaal snel gaat roesten of lelijk gaat worden.

 

Hoe zijn we te bereiken?

Bel ons

ma t/m vr 10.00-18.00 uur
za 10.00-17.00 uur

+31 (0)36-5328394

E-mail

Antwoord binnen 2 werkdagen

[email protected]

Social media

Socials

4.5/5Review LogoWij scoren een 4.5/5 op Feedbackcompany

Lamponline.nl

Washingtonstraat 264
1334LX Almere
Nederland Bekijk op Google Maps

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking